ОБ’ЄКТИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ

Автор(и)

  • Надія Павлівна Сироїд Житомирський державний технологічний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.26642/jen-2016-4(78)-102-109

Ключові слова:

якість, екологічно чисте виробництво, генетично модифіковані організми, відходи

Анотація

В умовах глобалізації ринку проблема якості є актуальною для всіх країн, галузей, установ і організацій. Мудрість управління на всіх рівнях полягає в забезпеченні належної якості продукції, оскільки лише продукція високої якості може бути конкурентоспроможною. На
сьогодні, однією із основних вимог споживачів до об’єктів споживання є їх безпечність, тобто продукція не повинна мати негативного впливу на здоров’я споживачів, а також навколишнє середовище, що передбачає сутність поняття «екологічна якість». Виникає необхідність
з’ясувати складові витрати, що формують екологічну якість продукції, а також, визначити об’єкти бухгалтерського обліку екологічної якості.
Вважаємо, що витрати, які формують екологічну якість продукції варто згрупувати в чотири групи: технічні, матеріальні, соціальні та екологічні. Об’єктом бухгалтерського обліку технічної групи витрат є основні засоби, а саме витрати на їх придбання, встановлення,
модернізацію тощо. Основним об’єктом бухгалтерського обліку матеріальної групи є генетично модифіковані організми. Соціальна група витрат може враховувати як заохочувальні і компенсаційні виплати працівникам, так і штрафні санкції. Екологічну групу формують витрати на утилізацію відходів виробництва та штрафні санкції за забруднення водних, земельних, лісових ресурсів тощо.

Біографія автора

Надія Павлівна Сироїд, Житомирський державний технологічний університет

N.P. Syroid

Посилання

The Food Standards Agency (2016), “About Organic Food”, available at: www.food.gov.uk/foodindustry/farmingfood/organicfood

Artysh, V.I. (2009), “Organizacijno-ekonomichni peredumovy formuvannja rynku ekologichno chystoi' produkcii' v Ukrai'ni”, Ekonomika APK, No. 2, pp. 117–120.

Burkyns'kyj, B. (2006), “Ekologichno chyste vyrobnyctvo. Naukovi zasady vprovadzhennja ta rozvytku”, Visnyk NAN Ukrai'ny, No. 5, pp. 11–17.

Zajchuk, T.O. (2010), “Krytychnyj ogljad svitovogo dosvidu makromarketyngu ekologichno chystyh produktiv harchuvannja”, Visnyk Hmel'nyc'kogo nacional'nogo universytetu. Ekonomichni nauky, No.6, Vol. 4, pp. 14–18.

Koval', M., “Ukrai'ns'ki problemy dytjachogo harchuvannja”, available at: http://unian.ua/ (accessed 10 October 2016).

Mel'nyk, T.O., “Doslidzhennja markuvannja produkcii' na predmet genetychno modyfikovanyh organizmiv na rynku m. Cherkasy”, Zbirnyk naukovyh prac' ChDTU. Serija: Ekonomichni nauky, Vol. 22, pp. 165–168.

Nikishyna, O.V. (2007), “Vprovadzhennja ekologichno chystogo vyrobnyctva jak shljah pidvyshhennja konkurentospromozhnosti pidpryjemstv”, Trudy Odesskogo politekhnicheskogo universiteta, Vol. 1, pp. 283–288.

Oskol's'kyj, V.V. (2013), “Ekologichno chyste vyrobnyctvo: ekonomichni ta organizacijni aspekty upravlinnja jakistju produkcii'”, Ekonomika Ukrai'ny, No. 11 (624).

Sus, T.J., “Osoblyvosti stanovlennja rynku ekologichno chystoi' produkcii' v Ukrai'ni”, available at: www.nbuv.gov.ua/old_jrn/Soc_Gum/Aprer/2010_6_2/43.pdf (accessed 10 October 2016).

Harchenko, M.O. and Panchenko, A.O. (2011) “Problemy ta perspektyvy vprovadzhennja ekologichno chystogo vyrobnyctva v Ukrai'ni”, Mehanizm reguljuvannja ekonomiky, No. 2, pp. 176–182.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-01-10

Як цитувати

Сироїд, Н. П. (2017). ОБ’ЄКТИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ. «Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, (4(78), 102–109. https://doi.org/10.26642/jen-2016-4(78)-102-109

Номер

Розділ

ОБЛІК І ОПОДАТКУВАННЯ