Організаційна культура в системі регулювання поведінки людського капіталу

Автор(и)

  • Вікторія Іванівна Ковальова Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.26642/jen-2019-2(88)-87-90

Ключові слова:

людський капітал, організаційна культура, регулювання поведінки людського капіталу

Анотація

Розглянуто еволюція уявлень про людину в трудовому процесі . Визначено, що «людський капітал» є категорією, похідною від таких дефініцій: «робоча сила», «трудові ресурси», «трудовий потенціал, «людський фактор». Визначено сутність та особливості категорії «людський капітал», обґрунтована його важливість для підприємства. Доведено що для управління людським капіталом необхідна правильно сформована організаційна культура, яка мобілізує резерви людського капіталу. Визначено як за рахунок управління організаційною культурою відбувається зближення інтересів людського капіталу та цінностей і задач підприємства через єдність колективу, ясність пріоритетів організації для працівників та завдяки регулюванню поведінки персоналу. Визначені основні складові організаційної культури, серед яких : критеріїв вибору персоналу, організація роботи й дисципліни, процеси прийняття рішень, система комунікацій на підприємстві. Розглянуто вплив визначених складових організаційної культури на поведінку персоналу. Обґрунтовано, що організаційна культура достатньо сильно впливає на формування функціональної, економічної, адаптивної та характерологічної поведінки людського капіталу. Проаналізована сутність цих видів поведінки на підприємстві. У якості подальших досліджень висунута гіпотеза, що залежно від розстановки базових складових, організаційна культура носить свій відмінний для кожної організації відтінок й може розвивати певні типи поведінки працівників.

Біографія автора

Вікторія Іванівна Ковальова, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

V.I. Kovalova

Посилання

Schultz, T. (1971), Investment in Human Capital: The Role of Education and of Research, Free Press, New York.

Kugel, F. (2011), «Na poroge jepohi chelovecheskogo kapitala», Upravlenie personalom, No. 7 (214), pp. 58–61.

Doronina, M.S. and Koval'ova, V.I. (2009), Upravlinnja povedinkoju personalu. Gendernyj aspekt, nauk. vydannja, AdvAtm, Harkiv, 284 p.

Vasyl'chenko, V.S., Grynenko, A.M., Grishnova, O.A. and Kerb, L.P. (2005), Upravlinnja trudovym potencialom, navch. posibnyk, KNEU, K., 403 p., [Online], available at: http://buklib.net/books/31304/

Vihanskij, O.S. and Naumov, A.I. (2014), Menedzhment, 5th ed., stereotip., Magistr, INFRA-M, M., 576 p.

Shejn, Je. (2007), Organizacionnaja kul'tura i liderstvo, Piter, SPb., 336 p.

Ermolov, Ju.A. (2011) «Osobennosti vzaimodejstvija chelovecheskih resursov i organizacionnoj kul'tury: sistemnyj aspekt», Social'no-jekonomicheskie javlenija i processy, No. 11 (033), pp. 71–79.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-08-09

Як цитувати

Ковальова, В. І. (2019). Організаційна культура в системі регулювання поведінки людського капіталу. «Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, (2(88), 87–90. https://doi.org/10.26642/jen-2019-2(88)-87-90

Номер

Розділ

МЕНЕДЖМЕНТ