DOI: https://doi.org/10.26642/jen-2019-1(87)-150-155

Управління технологічними процесами виробництва енергетичних батончиків з натуральної сировини в закладах готельно-ресторанного господарства

Галина Миколаївна Тарасюк, Андрій Олегович Чагайда, Ольга Володимирівна Мілінчук

Анотація


Високий рівень конкурентоспроможності серед закладів готельно-ресторанного господарства мотивує їх менеджмент безперервно досліджувати потреби ринку та оперативно реагувати на зміну, в тому числі смакових уподобань гостей. Дослідження світового гастрономічного ринку свідчить про зростання вимог до здорового харчування, на що доцільно відреагувати і закладам індустрії гостинності. В статті запропоновано вдосконалений спосіб виробництва та рецептуру батончиків з натуральної сировини, які мають підвищену енергетичну цінність та більш збалансований склад основних поживних речовин, значну кількість мікроелементів, вітамінів й біологічно активних речовин імуностимулюючої дії. Запропоновану технологію виробництва енергетичних батончиків можливо успішно впровадити за умови прийняття рішень на всіх рівнях управлінської ієрархії: від затвердження виробничої стратегії бізнесу та покращення відповідних бізнес-процесів до оперативного корегування технологічних процесів в умовах зміни ресурсного забезпечення.
Управління технологічними процесами виробництва енергетичних батончиків передбачає, що у готельно-ресторанних закладах є відповідні виробничі приміщення, устаткування, інструменти, а також робочі місця з необхідними умовами праці, що забезпечує високий рівень якості натурального харчового продукту. Споживання гостями готельно-ресторанного закладу інноваційного продукту відмінної якості матиме оздоровчий влив на організм людини та сприятиме зростанню іміджу закладу на ринку послуг гостинності.

Ключові слова


управління закладом готельно-ресторанного господарства; технологія виробництва енергетичних батончиків; технологічний менеджмент

Повний текст:

PDF

Посилання


Lihonenko, L.O. (2016), «Teoretyko-metodolohichni zasady tekhnolohichnoho menedzhmentu», Marketynh i menedzhment innovatsii, Vol. 3, pp. 145–160.

«Trends in Protein Bars Market 2025 by Production Market Analysis and Regional Market Performance» (2018), Garner Insights, [Online], available at: http://www.crossroadstoday.com/story/37885378/trends-in-protein-bars-market-2025-by-production-market-analysis-and-regional-market-performance

«Proteynovыe batonchyky», available at: https://news.rambler.ru/economics/37388074-proteinovye-batonchiki/

«Nova dynamichna haluz: vyrobnytstvo enerhetychnykh batonchykiv», [Online], available at: http://rua.pp.ua/novaya-dinamichnaya-otrasl-proizvodstvo-23210.html

«Protein Bar Market – Segmented by Type, Source, End Product, and Geography (2018–2023)» (2018), Mordor Intelligence, [Online], available at: https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/protein-bar-market

Rodrigue, N.R. (2009), «Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance», Journal of the American Dietetic Association, Vol. 109, Issue 3, pp. 509–527.

«Ukrainskyi rynok proteinovykh batonchykiv: batareiky dlia sportsmeniv», [Online], available at: https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/ukrainskij-rynok-proteinovyh-batonchikov-batarejki-dlya-sportsmenov

Prytulska, N.V., Musiichuk, O.O. and Koval, I.V. (2010), Kharchovyi produkt spetsialnoho pryznachennia «Enerhetychnyi miks» [Specialty food product «Energy mix»], Pat. № 54820.

Voitiuk, M.K. (2012), Sposib vyrobnytstva enerhetychnykh batonchykiv [Method of production of energy bars] MPK A23G 3/00 (2013.01), Ukrai'na, zaiav. vid 24 veresnja, opubl. vid 11 bereznja, Biul. № 5, Pat. № 78251.

Drel, V.F., Sienohonova, H.I., Sienohonova, L.I. and Yemelianova, O.O., Derzhavnyi zaklad «Luhanskyi Natsionalnyi universytet im. Tarasa Shevchenka» (2016), Tsukerky dlia sportsmeniv «Enerhiia impulsu» [Candy for athletes «Pulse Energy»] МПК А23G 3/00 (2016.01), zaiav. vid 03 bereznja, vid opubl. 26 veresnja, Biul. № 18, Pat. № 110016.

Martynchyk, A.N., Baturyn, A.K., Zubtsov, V.V. and Molofeev, V.Yu. (2012), «Pyshchevaia tsennost i funktsyonalnyje svoistva semian lna», Voprosy pitanya, Vol. 3, pp. 4–10.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


  1. Лігоненко, Л.О. Теоретико-методологічні засади технологічного менеджменту / О.Л. Лігоненко // Маркетинг і менеджмент інновацій. – 2016. – № 3. – С. 145–160.
  2. Trends in Protein Bars Market 2025 by Production Market Analysis and Regional Market Performance // Garner Insights. – 2018 [Electronic resource]. – Access mode : http://www.crossroadstoday.com/story/37885378/trends-in-protein-bars-market-2025-by-production-market-analysis-and-regional-market-performance.
  3. Протеиновые батончики [Электронный ресурс]. – Режим доступа : https://news.rambler.ru/economics/37388074-proteinovye-batonchik.
  4. Нова динамічна галузь: виробництво енергетичних батончиків [Електронний ресурс]. – Режим доступу :http://rua.pp.ua/novaya-dinamichnaya-otrasl-proizvodstvo-23210.html.
  5. Protein Bar Market – Segmented by Type, Source, End Product, and Geography (2018–2023) // Mordor Intelligence. – 2018[Electronic resource]. – Access mode : https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/protein-bar-market.
  6. Rodrigue N.R. Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance / N.R. Rodriguez, N.M. DiMarco, S.Langley // Journal of the American Dietetic Association. – 2009. – № 109, Issue 3. – Pp. 509–527.
  7. Український ринок протеїнових батончиків: батарейки для спортсменів [Електронний ресурс]. – Режим доступу :https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/ukrainskij-rynok-proteinovyh-batonchikov-batarejki dlya-sportsmenov.
  8. Пат. 54820 на корисну модель, МПК А23L 1/30. Харчовий продукт спеціального призначення «Енергетичний мікс» / Н.В. Притульська, О.О. Мусійчук, І.В. Коваль ; заявник – Н.В. Притульська, О.О. Мусійчук, І.В. Коваль. – № u201006198 ; заявл. 21.05.2010 ; опубл. 25.11.2010, Бюл. № 22.
  9. Пат. 78251 на корисну модель, МПК А23G 3/00 (2013.01). Спосіб виробництва енергетичних батончиків / М.К. Войтюк ; заявник. – М.К. Войтюк. – № u 2012 11083 ; заявл. 24.09.2012 ; опубл. 11.03.2013, Бюл. № 5.
  10. Пат. 110016 на корисну модель, МПК А23G 3/00 (2016.01). Цукерки для спортсменів «Енергія імпульсу» / В.Ф. Дрель, Г.І. Сєногонова, Л.І. Сєногонова, О.О. Ємельянова ; заявник – Державний заклад «Луганський Національний університет ім. Тараса Шевченка». – № u 2016 02063 ; заявл. 03.03.2016 ; опубл. 26.09.2016, Бюл. № 18.
  11. Пищевая ценность и функциональные свойства семян льна / А.Н. Мартинчик, А.К. Батурин, В.В. Зубцов, В.Ю. Молофеев // Вопросы питания. – 2012. – № 3. – С. 4–10.




Copyright (c) 2019 Галина Миколаївна Тарасюк, Андрій Олегович Чагайда, Ольга Володимирівна Мілінчук

Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Ліцензія Creative Commons
Це видання ліцензовано за ліцензією Creative Commons Із Зазначенням Авторства - Некомерційна 4.0 Міжнародна.