Управління технологічними процесами виробництва енергетичних батончиків з натуральної сировини в закладах готельно-ресторанного господарства

Автор(и)

  • Галина Миколаївна Тарасюк Житомирський державний технологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-5112-102X
  • Андрій Олегович Чагайда Житомирський державний технологічний університет, Ukraine
  • Ольга Володимирівна Мілінчук Житомирський державний технологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-2561-0799

DOI:

https://doi.org/10.26642/jen-2019-1(87)-150-155

Ключові слова:

управління закладом готельно-ресторанного господарства, технологія виробництва енергетичних батончиків, технологічний менеджмент

Анотація

Високий рівень конкурентоспроможності серед закладів готельно-ресторанного господарства мотивує їх менеджмент безперервно досліджувати потреби ринку та оперативно реагувати на зміну, в тому числі смакових уподобань гостей. Дослідження світового гастрономічного ринку свідчить про зростання вимог до здорового харчування, на що доцільно відреагувати і закладам індустрії гостинності. В статті запропоновано вдосконалений спосіб виробництва та рецептуру батончиків з натуральної сировини, які мають підвищену енергетичну цінність та більш збалансований склад основних поживних речовин, значну кількість мікроелементів, вітамінів й біологічно активних речовин імуностимулюючої дії. Запропоновану технологію виробництва енергетичних батончиків можливо успішно впровадити за умови прийняття рішень на всіх рівнях управлінської ієрархії: від затвердження виробничої стратегії бізнесу та покращення відповідних бізнес-процесів до оперативного корегування технологічних процесів в умовах зміни ресурсного забезпечення.
Управління технологічними процесами виробництва енергетичних батончиків передбачає, що у готельно-ресторанних закладах є відповідні виробничі приміщення, устаткування, інструменти, а також робочі місця з необхідними умовами праці, що забезпечує високий рівень якості натурального харчового продукту. Споживання гостями готельно-ресторанного закладу інноваційного продукту відмінної якості матиме оздоровчий влив на організм людини та сприятиме зростанню іміджу закладу на ринку послуг гостинності.

Біографії авторів

Галина Миколаївна Тарасюк, Житомирський державний технологічний університет

G.M. Tarasyuk

Андрій Олегович Чагайда, Житомирський державний технологічний університет

A.O. Chagaida

Ольга Володимирівна Мілінчук, Житомирський державний технологічний університет

О.V. Milinchuk

Посилання

Lihonenko, L.O. (2016), «Teoretyko-metodolohichni zasady tekhnolohichnoho menedzhmentu», Marketynh i menedzhment innovatsii, Vol. 3, pp. 145–160.

«Trends in Protein Bars Market 2025 by Production Market Analysis and Regional Market Performance» (2018), Garner Insights, [Online], available at: http://www.crossroadstoday.com/story/37885378/trends-in-protein-bars-market-2025-by-production-market-analysis-and-regional-market-performance

«Proteynovыe batonchyky», available at: https://news.rambler.ru/economics/37388074-proteinovye-batonchiki/

«Nova dynamichna haluz: vyrobnytstvo enerhetychnykh batonchykiv», [Online], available at: http://rua.pp.ua/novaya-dinamichnaya-otrasl-proizvodstvo-23210.html

«Protein Bar Market – Segmented by Type, Source, End Product, and Geography (2018–2023)» (2018), Mordor Intelligence, [Online], available at: https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/protein-bar-market

Rodrigue, N.R. (2009), «Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance», Journal of the American Dietetic Association, Vol. 109, Issue 3, pp. 509–527.

«Ukrainskyi rynok proteinovykh batonchykiv: batareiky dlia sportsmeniv», [Online], available at: https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/ukrainskij-rynok-proteinovyh-batonchikov-batarejki-dlya-sportsmenov

Prytulska, N.V., Musiichuk, O.O. and Koval, I.V. (2010), Kharchovyi produkt spetsialnoho pryznachennia «Enerhetychnyi miks» [Specialty food product «Energy mix»], Pat. № 54820.

Voitiuk, M.K. (2012), Sposib vyrobnytstva enerhetychnykh batonchykiv [Method of production of energy bars] MPK A23G 3/00 (2013.01), Ukrai'na, zaiav. vid 24 veresnja, opubl. vid 11 bereznja, Biul. № 5, Pat. № 78251.

Drel, V.F., Sienohonova, H.I., Sienohonova, L.I. and Yemelianova, O.O., Derzhavnyi zaklad «Luhanskyi Natsionalnyi universytet im. Tarasa Shevchenka» (2016), Tsukerky dlia sportsmeniv «Enerhiia impulsu» [Candy for athletes «Pulse Energy»] МПК А23G 3/00 (2016.01), zaiav. vid 03 bereznja, vid opubl. 26 veresnja, Biul. № 18, Pat. № 110016.

Martynchyk, A.N., Baturyn, A.K., Zubtsov, V.V. and Molofeev, V.Yu. (2012), «Pyshchevaia tsennost i funktsyonalnyje svoistva semian lna», Voprosy pitanya, Vol. 3, pp. 4–10.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-04-11

Як цитувати

Тарасюк, Г. М., Чагайда, А. О., & Мілінчук, О. В. (2019). Управління технологічними процесами виробництва енергетичних батончиків з натуральної сировини в закладах готельно-ресторанного господарства. «Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, (1(87), 150–155. https://doi.org/10.26642/jen-2019-1(87)-150-155

Номер

Розділ

МЕНЕДЖМЕНТ