Формування соціальної складової звітності сталого розвитку як елемент управління економічною безпекою - Nonik, Valeriі Victorovych; Baryshnikova, Olena Mykolaivna («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
У даній роботі проаналізовано різні підходи науковців до бухгалтерського обліку, що дало змогу встановити відсутність єдиного механізму класифікації об’єктів соціальної діяльності, які ідентифікуються як облікові об’єкти, що, в свою чергу, призводить до формування недостовірної, непорівняльної, неповної та незрозумілої для зацікавлених користувачів інформації для прийняття релевантних рішень. Було запропоновано перелік об’єктів бухгалтерського обліку соціальної діяльності підприємства, які виокремлено на вимогу формування звітності зі сталого розвитку. Проаналізовано процес документування об’єктів соціальної діяльності, визначено напрямки, за якими необхідно вдосконалити існуючі первинні документи, наведено аналітичні розрізи на рахунках бухгалтерського обліку операцій соціальної діяльності підприємства. Запропоновано облікове відображення господарських операцій соціальної діяльності, як основне інформаційне забезпечення формування показників соціальної складової звітності зі сталого розвитку. Представлено форму внутрішнього звіту, який пропонуємо складати з метою узагальнення соціальних аспектів діяльності суб’єктів господарювання.