Вибір методу групового врахування аргументів як одного з перспективних алгоритмів для побудови прогнозної моделі споживання нафти в системі енергетичного балансу України - Trachuk, Andrii Romanovych («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
У даній роботі розглянуто проблемні питання споживання нафти по Україні. Проаналізовано динаміку споживання нафти та запропоновано методичні рекомендації щодо ефективного видобування, споживання та імпорту нафти по всій Україні в цілому. Побудовано та розроблено прогнозні моделі споживання нафти в Україні завдяки використанню сучасного програмного забезпечення та з використанням методу групового врахування аргументів, який дозволив побудувати адекватні прогнозні моделі споживання енергоресурсів у системі енергетичного балансу України. Досліджено та зпрогнозовано сценарії споживання нафти загалом по Україні. Проблема ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів є вкрай важливою для сталого економічного розвитку енергетики на тлі збереження залежності національної економіки від імпорту енергоносіїв, з одного боку, а також зростання цін на дані ресурси. Базовою основою формування енергосистеми України є побудова прогнозних сценаріїв за різними видами енергоресурсів та різноманітними критеріями ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів. Вирішення даної проблеми пов’язано не лише із забезпеченням енергетичної безпеки країни, але також із підвищенням рівня розвитку регіонів України та забезпечення якості життя населення. Прогнозування споживання нафти в Україні на сьогодні є вкрай важливим питанням стратегічного значення, оскільки завдяки проведеному аналізу та побудові прогнозних моделей можливо буде розробити методичні рекомендації щодо ефективного виробництва та споживання нафти по всій Україні в цілому.