Методика оцінки рівня синхронізації та однорідності флуктуацій еколого-економічного розвитку - Кубатко, Олександр Васильович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
У роботі зазначено, що синхронізація флуктуацій показує напрямки фазового узгодження розвитку, в той час як величина однорідності флуктуацій характеризує різницю амплітуд флуктуацій на заданому проміжку часу. З практичної точки зору має значення не лише наявність самих збігів, оцінених через однорідність чи синхронізацію флуктуацій, проте виявлення переважної кількості збігів також відіграє значну роль, оскільки дає можливість визначити лагові тенденції розвитку. Обґрунтовано підходи щодо оцінки однорідності флуктуацій між базовою економічною системою і порівняльною на основі аналізу подібності імпульс-реакції розвитку та показників попарної кореляції флуктуацій. Зазначено, що узгодженість у динаміці двох економічних величин досліджується завдяки кореляції частоти збігів динаміки одного напряму, а фазові зміни дозволяють виявити провідні / наслідуючі елементи. В прикладних дослідженнях, для оцінки подібності бізнес-циклів між окремими національними економічними системами можна використовувати відхилення значень еколого-економічних показників від їх трендового рівня. У роботі проведено аналіз розрахунку флуктуацій та оцінка синхронізації циклічної компоненти викидів NO2 і SO2 Німеччини та Польщі.