Вплив спілкування на цілі громадської організації - Koniusz, Maria («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
Співробітники є найбільш цінним ресурсом будь-якої організації, незалежно від того, чи є ця організація державною чи приватною організацією. Ефективне функціонування організації залежить від багатьох факторів, але ключову роль відіграє людський фактор. Саме персонал організації значною мірою зумовлює її успіх. Але ефективне функціонування організації забезпечується не лише простою присутністю співробітників на роботі. Важливим є комунікаційний процес, вміння спілкуватися, здатність приймати рішення та розуміти, як вони мають діяти в межах посадових обов’язків. Не менш важливе значення для ефективного функціонування організації відіграє її взаємодія з навколишнім середовищем, оскільки розвиток відповідних відносин з клієнтами, підрядниками, банками тощо зумовлює ситуацію, чи буде організація досягати успіху або буде приречена на провал. Метою даного дослідження є спроба зобразити стиль спілкування на прикладі співробітників польського поштового відділення та його вплив на мотивацію персоналу, презентація основних форм спілкування не лише між співробітниками на різних рівнях, але й діалог «працівник – клієнт», і поява в процесі комунікації не лише співробітників підрозділів організації, але й клієнтів.