Удосконалення системи управління державним боргом і посилення стійкості державних фінансів - Доброскок, Стефанія Сергіївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
Під час написання наукової роботи було охарактеризовано сутність державного боргу. Вказано завдання, які мають вирішуватися у процесі управління державним боргом. Проаналізовано проблеми державного боргу в Україні, що негативно впливають на розвиток нашої країни. Досліджено прогнозні показники погашення державного боргу України. Державні фінанси відіграють важливу роль у розвитку країни. Ринкова економіка потребує не тільки державного регулювання, а й державного фінансування широкого кола програм, спрямованих на підтримку конкурентоспроможності бізнесу, забезпечення стандартів життєдіяльності громадян, проведення комплексних реформ, спрямованих на оновлення економічної системи в цілому. Ця роль зростає в періоди поглиблення кризових явищ у економіці, реалізації програм економічного зростання, проведення структурної перебудови господарського комплексу країни, впровадження інноваційної моделі розвитку економіки, створення адекватної системи міжнародного співробітництва. Державний борг є складовою економічної системи, що здійснює прямий і непрямий вплив на усі її основні елементи, зокрема, на державний бюджет, грошово-кредитну і валютну системи, рівень інфляції, внутрішні заощадження, іноземні інвестиції. Тому управління державним боргом є невід’ємним елементом макроекономічної політики держави, оскільки використання механізму державного боргу може стати потужним чинником економічного зростання, згладжувати нерівномірність надходження платежів до бюджету, а також механізм державного боргу активно використовується з метою регулювання грошового обігу і рівня ділової активності в країні.