Облікове забезпечення мотивації працівників як метод підвищення ефективної діяльності підприємства - Самчук, Катерина Іванівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
В статті проведено дослідження еволюції наукових поглядів на мотивацію персоналу, розглянуто визначення поняття “мотивація” в економічних і юридичних словниках та в навчально-методичній літературі. Досліджено теорії мотивації та аналітичні моделі мотивації, з метою відображення багатогранності і нестандартності процесу мотивації та визначення необхідності комплексного підходу до вирішення цієї складної проблеми. В статті наведено згруповані види мотивації, їх характеристика, а також можливості організаційного забезпечення. Наведено класифікацію і зміст методів мотивації та стимулювання праці на підприємствах, а саме: економічних, адміністративних, організаційно-виробничих, морально психологічних, соціальних.