Розвиток організаційного забезпечення аналізу кредитоспроможності позичальника-юридичної особи - Виговська, Наталія Георгіївна; Виговський, Володимир Георгійович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
Стаття присвячена розвитку організаційного забезпечення аналізу кредитоспроможності позичальника-юридичної особи. Організаційне забезпечення механізму оцінки кредитоспроможності авторами досліджено у двох аспектах: 1) як сукупність організаційних етапів оцінки кредитоспроможності; 2) як організаційну структуру та взаємодію різних структурних підрозділів банку. Деталізовано та уточнено зміст етапів організаційного забезпечення аналізу кредитоспроможності позичальника-юридичної особи в розрізі таких ознак (мета етапу; відповідальний за етап; питання, що досліджуються на етапі; документування, тривалість та особливості організаційного етапу). Удосконалено документальне забезпечення організації процесу аналізу кредитоспроможності, а саме: запропоновано додаток до Резюме «Оцінка позабалансових зобов’язань (позабалансових ризиків) позичальника по проекту, що кредитується». Акцентовано увагу авторів на існуванні у міжнародній практиці двох способів процесу організації рейтингування підприємств-позичальників: 1) орієнтований на зовнішній рейтинг та 2) орієнтований на внутрішній рейтинг, ідентифіковано їх переваги та недоліки. В статті запропонований алгоритм інформаційної взаємодії основних суб’єктів аналізу кредитоспроможності позичальника за виділеними організаційними етапами при формуванні внутрішнього кредитного рейтингу, що сприятиме удосконаленню процесу кредитування підприємств, уніфікації процедури та зниженню ризиків кредитування.