Податковий менеджмент у закріпленні фінансової самостійності місцевого самоврядування - Бадида, Марія Петрівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
Проаналізовано напрямки податкового менеджменту в контексті бюджетної децентралізації. Метою статті є дослідження податкового менеджменту у системі формування місцевих бюджетів в умовах децентралізації фінансових ресурсів. А також аналіз чинного інструментарію податкового менеджменту на місцевому рівні. Незважаючи на велику кількість досліджень, питання податкового менеджменту у закріпленні фінансової самостійності місцевих бюджетів є мало дослідженим і для цього, щоб досягти фінансової самостійності місцевих громад, необхідне прийняття нових нормативно-правових актів щодо децентралізації фінансових ресурсів з врахуванням податкового потенціалу кожної територіальної громади. В умовах нестачі фінансових ресурсів настає проблема в оптимальному перерозподілі повноважень між центральними та місцевими органами влади. Запропоновано нові механізми розв’язання існуючих проблем на прикладі місцевого бюджету міста Ужгород з метою сприяння процесу бюджетної децентралізації. Основною ідеєю під час проведення реформи бюджетного процесу повинні бути прийняті відповідні зміни до бюджетного законодавства, що мають змінювати механізми бюджетного фінансування та вирівнювання місцевих бюджетів. Автор дійшов до наступних висновків, що прогресивний вектор зростання добробуту цілком і повністю залежить від виваженої концепції регіональної економічної політики. В статті актуалізується увага на важливості врахування податкового потенціалу території. Охарактеризовано напрями зміцнення фінансової самостійності місцевого самоврядування.