Моделювання кривих виробничих можливостей і попиту - Солонінко, Костянтин Степанович; Щехорський, Анатолій Йосипович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
Досліджено питання функціональних характеристик кривих виробничих можливостей та попиту. Постановка проблеми в загальному вигляді та її зв’язок із важливими науковими та практичними завданнями. За своєю природою, ринкова економіка нестабільна і знаходиться в постійному русі. У економіці є дієвий інструмент для пояснення змін в економічному оточенні – це моделювання економічних процесів. Моделювання економічних процесів залежить, насамперед, від побудови економічної моделі, на основі якої відбувається формалізація економічного процесу, тобто, побудова математичної моделі. Дієвий спосіб формалізації економічного процесу – створення моделі гіпотетичної, або уявної економіки. Щодо ринку товарів і послуг – важлива побудова моделі попиту. Проблема враховує отримання, внаслідок моделювання, певних функціональних характеристик кривих виробничих можливостей і кривих попиту, за якими визначається їх математична модель. А також, є проблема отримання мажорантних властивостей кривих сукупного попиту на ринку товарів і послуг. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідженню і побудові моделей кривих виробничих можливостей та попиту присвячено праці багатьох вчених як зарубіжних, так і вітчизняних. Незважаючи на значний доробок вчених, існують такі проблеми, як функціональні характеристики таких кривих, їх практичне використання в модельному процесі. Метою статті є обґрунтування функціональних характеристик кривих виробничих можливостей та попиту на ринку товарів і послуг, на основі модельного процесу їх побудови. Наукова актуальність та практична значущість. Отримані в результаті дослідження теоретичні положення для функціональних характеристик кривих виробничих можливостей та попиту, а саме, опуклість, дають додаткові практичні можливості в мікроекономічному аналізі і в побудові моделей кривих за статистичними даними. Методи досліджень можуть бути застосовані для визначення функціональних характеристик і для кривих пропозиції.