Первинна організація бухгалтерського обліку в бюджетних установах України: розробка робочого плану рахунків - Свірко, Світлана Володимирівна; Дикий, Анатолій Петрович; Самчик, Максим Юрійович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
Розглянуто питання первинної організації бухгалтерського обліку господарської діяльності бюджетних установ в умовах модернізації підсистеми бюджетного обліку. За об’єкт дослідження обрано механізм розбудови та власне робочий план рахунків бухгалтерського обліку господарської діяльності бюджетних установ. З метою розвитку тезауруса бюджетного обліку сформовано визначення поняття “робочий план рахунків господарської діяльності бюджетних установ”. Розглянуто підходи до визначення факторів впливу, принципів та етапів побудови робочого плану рахунків, на основі чого сформовано модель розробки робочого плану рахунків бухгалтерського обліку господарської діяльності бюджетних установ, яка базується на сукупності загальних і технічних принципів та враховує визначені вектори регуляторного впливу. Доведено необхідність формування на рівні Міністерства фінансів України трьох типових планів рахунків для основних суб’єктів державного сектору. На підставі опрацювання Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі сформовано та презентовано типовий план рахунків бухгалтерського обліку діяльності бюджетних установ. Зроблено висновки про необхідність формування механізму розробки аналітичних рахунків для різних суб’єктів господарювання бюджетної сфери.