Проблеми застосування норм професійної етики у діяльності аудиторів України - Бондар, Валерій Петрович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2017)
Численні проблеми, що виникають у зв’язку з недотриманням аудиторами принципів професійної етики, зумовлюють проблеми не лише у достовірності оприлюднених висновків, але й спричиняють проблеми глобальної недовіри користувачів фінансової звітності до аудиторської професії. Це в цілому створює перешкоди для забезпечення прозорості механізмів розкриття та верифікації інформації підприємствами в Україні, що не сприяє формуванню належного інвестиційного клімату. Встановлено, що дотримання етичних принципів аудитора має бути регламентоване та організоване на всіх рівнях забезпечення контролю якості аудиторських послуг, яких за результатами власних досліджень виокремлено чотири (міжнародний, національний, локальний, особистісний) та описано внесок документів відповідного рівня до організації системи контролю якості в частині дотримання етичних принципів. За результатами дослідження обґрунтовано систему організаційної підтримки створення середовища дотримання принципів професійної етики під час виконання завдань аудиту на основі конкретизації заходів виявлення та усунення загроз незалежності аудитора. У зв’язку з цим запропоновано структуру та змістовне наповнення відповідної організаційно-розпорядчої документації, що є частиною внутрішньої системи контролю якості аудиторських послуг.