СФЕРА ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ В АНГЛІЇ НАПРИКІНЦІ XVII CТ. І АКЦІОНЕРНИЙ БУМ 1691–1693 РР. - Мошенський, Сергій Захарович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Показано формування англійської системи фінансових послуг в 1690-ті роки. Проаналізовано причини першого акціонерного буму 1691–1693 рр., описано перебіг його подій, наведені дані щодо обсягів операцій з акціями. Визначено причини завершення акціонерного буму, які були пов’язані з надто малою капіталізацією більшості з нових компаній і відсутністю в них реалістичних планів діяльності. Наслідком швидкого економічного зростання в Англії наприкінці XVII ст. була поява та стрімкий розвиток сфери фінансових послуг. В першу чергу, почализ’являтися фінансові посередники, послуги яких мали найбільший попит серед населення, зокрема страхові компанії. Швидке зростання кількості страхових компаній стало передумовою становлення фінансового капіталізму, що зумовило появу й інших посередників, які надавали фінансові послуги. Серед них можна виділити так званих «нотаріусів», що пропонували весь спектр послуг, пов’язаних із земельними операціями та «банкірів-ювелірів», що були першими приватними банкірами. Таким чином, на початку 1690-х років Лондон мав сприятливе середовище для швидкого зростання фінансового ринку, що стало основною передумовою розширення ринку акцій та призвело до акціонерного буму.