ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ТА ПРІОРИТЕТИ ДЕРЖАВНОЇ МІГРАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЇЇ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ - Шиманська, Катерина Володимирівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Виключне соціально-економічне значення міграційних процесів та їх значний вплив на рівень життя і добробут населення країни, кон’юнктуру ринку праці, етнічно-релігійний профіль українців та культурно-освітнє середовище, а також соціальний контекст активізації міграцій обумовлює посилення актуальності досліджень проблем міжнародної міграції. Стаття присвячена вивченню існуючих підходів до ідентифікації основних напрямів та пріоритетів державної міграційної політики для нівелювання негативних явищ зовнішньої міграції в Україні, забезпечення підтримання належного рівня соціально-економічного захисту населення та забезпечення державної безпеки нашої держави. Розглянуто існуючі проблеми формування міграційної політики України, охарактеризовано основні пріоритетів міграційної політики України за основними її складовими, описано стан міграційних процесів Україні та світі. Визначено, що співробітництво між Україною та країнами ЄС щодо урегулювання міграційних потоків матиме ряд переваг, зокрема, зниження рівня нелегальної міграції, забезпечення збереження професійного рівня українських мігрантів та отримання ними досвіду роботи за кордоном, посилення їх соціального захисту та зниження рівня нелегального працевлаштування серед мігрантів.