УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ ЯК ОДНА ЗІ СКЛАДОВИХ УПРАВЛІННЯ ОПЕРАЦІЙНОЮ СИСТЕМОЮ - Тарасюк, Галина Миколаївна; Бабич, Надія Олександрівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Досліджено теоретичні основи управління операційною системою на підприємстві а саме: сутність та види операційних систем, а також їх сучасні тенденції розвитку в України. До найбільш важливих підсистем операційної системи належать такі: переробна, забезпечувальна та підсистема управління. Визначено основні причини невідповідностей сучасних систем управління операційної системи на вітчизняних підприємствах. Основним фактором, що наразі впливає на конкурентоспроможність є якість, яка формується в першу чергу у виробничому процесі. Визначено основні підходи до комплексної системи управління якістю, а також важливість їх функціонування на українських підприємствах. Запропоновано шляхи удосконалення управління операційною системою, на основі концепції TQM, яка передбачає застосування коригувальних дій як інструменту поліпшення системи якості. Очікується, що розвиток підприємства на основі загальної концепції якості, дозволить підвищити ефективність операційної системи в цілому.