ПРИНЦИПИ РЕАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЯК СОЦІОЕКОНОМІЧНОГО ФЕНОМЕНУ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ АНАЛІЗУ - Звонар, Віктор Павлович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Подальшого розвитку набув теоретико-методологічний підхід до соціоекономічного дослідження філософської за суттю та генезисом категорії соціальної відповідальності. Актуальність досліджуваної проблеми детермінована недостатністю теоретико-економічного обґрунтування соціальної відповідальності як комплексного соціоекономічного феномену, не обмеженого управлінськими, організаційними чи корпоративними аспектами. Стаття спирається на авторське тлумачення теоретико-економічного змісту вказаного феномену в контексті взаємодії широкого спектра економічних суб’єктів – індивідів та інституцій. На цій основі автором сформульовано і структуровано теоретичні принципи реалізації цього феномену в соціоекономічної дійсності. Обґрунтовано доцільність виокремлення двох груп зазначених принципів. Йдеться, по-перше, про принципи реалізації настанов соціально відповідальної економічної поведінки, а, по-друге, про принципи реалізації відповідальних соціально-економічних відносин.