ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ОЦІНКИ КРЕДИТОСПРОМОЖНОСТІ ПОЗИЧАЛЬНИКА В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Виговська, Наталія Георгіївна; Виговський, Володимир Георгійович; Сімеонова, Галина («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Стаття присвячена дослідженню стану кредитного портфеля банків в умовах нестабільності зовнішнього середовища і розробці механізму оцінки кредитоспроможності позичальника як напряму запобігання зростанню проблемної заборгованості. Дослідження стану і динаміки кредитного портфеля дозволило виявити його різке погіршення протягом останніх років, що обумовлено нестабільністю зовнішнього макросередовища. Необхідність скорочення обсягів проблемної заборгованості вимагає формування адекватного механізму оцінки кредитоспроможності позичальника. Як механізм у статті визначено взаємодію суб’єктно- об’єктної і забезпечувальної підсистеми, спрямованої на прийняття управлінського рішення про надання кредиту і визначення кредитних можливостей підприємства. Авторами запропоновано склад такого механізму з позиції системного підходу з виокремленням суб’єктно-об’єктної і забезпечувальної підсистем. За складові забезпечувальної оцінки підсистем кредитоспроможності виділено методологічне, методичне, інформаційне, кадрове та організаційне забезпечення. Сформовано основні методологічні принципи оцінки кредитоспроможності, а саме: всебічність оцінки; достовірність оцінки; прогресивність оцінки; об’єктивність оцінки; професіоналізм; реальність оцінки. Використання запропонованого механізму оцінки кредитоспроможності на практиці сприятиме підвищенню ефективності кредитних відносин між банком і позичальником.