ПЕРСПЕКТИВИ ТА РИЗИКИ РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКО-КИТАЙСЬКИХ ТОРГОВЕЛЬНО- ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН - Роговий, Вадим Геннадійович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Досліджено основні перспективи та ризики розвитку українсько-китайських торгівельно- економічних відносин. Обґрунтовано, що для України існує значна потреба у залученні зовнішнього фінансування, а Китай є для цього одним із потенційних партнерів. Визначено сфери інтересів України щодо співпраці з Китаєм, а саме – залучення зовнішніх інвестицій, що дозволить активізувати економічне зростання в країні, забезпечить створення нових робочих місць. Визначено сферу інтересів Китаю в Україні, а саме можливість залучення українських технологій на китайський ринок із розміщенням виробництва на території Китаю. Встановлено, що для України це становить значну загрозу, оскільки через 5–7 років китайські партнери оволодіють українськими технологіями і потреба в українських партнерах зникне. Крім того, існує загроза нераціонального використання земельних ресурсів, що може призвести до їх виснаження та зниження якості. Для уникнення негативних наслідків економічної співпраці з Китаєм Україні необхідно виробити стратегію економічного партнерства, що забезпечуватиме задоволення національних інтересів.