ТРУДОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ: АКТИВІЗАЦІЯ ЙОГО РОЗВИТКУ - Мельничук, Ольга Петрівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Викладено погляди автора щодо необхідності розширення досліджень трудового потенціалу, оцінювання його кількісних показників і якісних характеристик на особистісному, регіональному рівнях та держави в цілому задля розробки механізмів його розвитку. Існуючі на сьогодні методики оцінювання трудового потенціалу в основному побудовані на вірогідністному підході з урахуванням зовнішніх і внутрішніх чинників. У разі оцінювання трудового потенціалу окремо взятого підприємства за найбільш прийнятною для цього виробництва методикою можуть бути відпрацьовані механізми його розвитку. Однак для держави в умовах певного знецінення ресурсного, майнового, фінансового та інших потенціалів, агресивного прояву кризових явищ, глобалізаційних процесів тощо нагальною для вирішення залишається проблема активізації розвитку якісних характеристик трудового потенціалу на усіх його рівнях. У цьому контексті важливим є використання потенційних можливостей вітчизняної освіти та науки, що наразі продовжують реформуватися, задля досягнення європейських стандартів якості, використовуючи передовий досвід інших країн. Для цього мають бути використані усі можливі важелі нормативно-правового, фінансового, управлінського та організаційного впливу.