ВПЛИВ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ НА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ З ВИРОБНИЦТВА МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ В УМОВАХ КРИЗИ - Давидюк, Юлія Володимирівна; Жалінська, Ірина Володимирівна; Марчева, Анастасія («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Мета дослідження – проаналізувати діяльність підприємств молочної промисловості в Житомирській області, зокрема, способи адаптації до впливу основних кризових факторів та визначення перспектив розвитку галузі. Розглядається вплив факторів макросередовища на діяльність підприємств з виробництва молочних продуктів за період 2005–2015 рр. Результати дослідження дозволили виявити основні зміни в діяльності підприємств молочної промисловості під впливом цих факторів. Було проведено ретроспективний статистичний аналіз показників фінансово-господарської діяльності підприємств молочної промисловості в Житомирській області. Ідентифіковано основні чинники, які стримували розвиток підприємств з виробництва молочних продуктів в Україні, зокрема, кризові явища, викликані відсутністю ефективної ринкової економічної системи; відставання кормової бази від потреб тваринництва; відсутність дієвих економічних відносин між постачальниками сировини та переробних підприємств; висока собівартість молока, що постачається домашніми господарствами і низька якість молока тощо. Результати аналізу діяльності підприємств з виробництва молочних продуктів в Житомирській області дозволили виявити досить істотні зміни в ключових показниках економічної діяльності. Так, найбільшого впливу підприємства зазнали в 2006 і 2009 роках, що підтверджується значним падінням індексу промислового виробництва. Проте, значення показників рентабельності зросли. Значні зміни спостерігалися в асортименті товарів. У результаті проведених досліджень були визначені перспективи розвитку галузі. У майбутньому зусилля провідних підприємств з виробництва молочних продуктів будуть зосереджені на подальшому розвитку асортименту і брендів, адаптації до європейської практики управління.