ВОДНА РЕНТА: СУТНІСТЬ, ДЖЕРЕЛА ФОРМУВАННЯ ТА ОБЛІКОВЕ ВІДОБРАЖЕННЯ - Осадча, Тетяна Станіславівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
У сучасних умовах розвитку економіки країни назріла необхідність переходу на більш високий рівень економічних відносин у системі природокористування. Внаслідок цього потребують невідкладного вирішення такі питання, як формування інформаційного забезпечення для управління водною рентою, встановлення способів розрахунку, розподілу та використання водної ренти. Дослідження присвячено визначенню сутності водної ренти та формування організаційно-методичних положень її відображення в бухгалтерському обліку з метою забезпечення стійкого еколого- економічного розвитку підприємства. У результаті дослідження сформовано класифікацію водної ренти, що впливає на відображення такої ренти в бухгалтерському обліку. Встановлено, що сума водної ренти для відображення в бухгалтерському обліку може бути визначена як різниця між фактичним і нормальним прибутком підприємства-водокористувача. Для відображення в бухгалтерському обліку водної ренти запропоновано низку аналітичних рахунків першого та другого порядків, а також типові кореспонденції рахунків для них. З метою управління розміром водної ренти та витратами, понесеними на її отримання, запропоновано використовувати інформацію зі Звіту про формування водної ренти, що містить дані щодо джерел окупності витрат, понесених на утримання водних об’єктів, а також вплив екологічного стану водного об’єкта на розмір водної ренти. Таким чином, визначення суми водної ренти дасть змогу управлінському персоналу коригувати діяльність підприємства відповідно до стратегічних завдань розвитку підприємства щодо прибутковості та дотримання положень концепції сталого розвитку.