ВИНИКНЕННЯ РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ У ХІІ-ХVІІІ СТ.: ІННОВАЦІЇ ТА ЗАКОНОМІРНОСТІ РОЗВИТКУ - Мошенський, Сергій Захарович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Описано зародження прототипів ринку цінних паперів у Стародавньому Світі, зокрема, у Римській імперії; формування цього ринку в Італії в ХІІІ–ХV ст.; подальший розвиток фінансових інновацій на ринках Північної Європи (зокрема, в Амстердамі) у ХV–ХVІІІ ст. Проаналізовані чинники, які сприяли активному розвитку ринку цінних паперів у ХІІІ–ХVІІІ ст.