РАННІЙ ЕТАП РОЗВИТКУ ЕЛЕКТРОННИХ ГРОШЕЙ: ВІД ЕДВАРДА БЕЛЛАМІ ДО ФРЕНКА МАКНАМАРИ - Височан, Олег Степанович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Розглянуто етапи розвитку електронних грошей від першої згадки терміна «кредитна картка» у літературних джерелах до появи попередника сучасних кредиток – Diners Club. Використано історіографічний метод для декомпозиції раннього етапу розвитку електронних грошей у розрізі базових мотивів, що спонукали емітентів до розробки та впровадження конкретних кредитно-платіжних систем. Виділено три часові горизонти раннього етапу розвитку електронних грошей: початок ХХ ст. (надання короткострокових кредитів на придбання товарів народного вжитку), 1920–1940-ві рр. (забезпечення лояльності покупця до бренда, підвищення безпеки розрахункових операцій шляхом авторизації платника), 1950-ті рр. (використання одного кредиту для розрахунків з різними підприємствами). Основними ознаками раннього етапу розвитку електронних грошей встановлено: відсутність належного технічного забезпечення; процес емісії, реалізації та поручительства по кредитах за виданими картками відбувається поза межами банківської системи; відсутність сегмента корпоративних кредитних карток; обмеженість сфери застосування; низький рівень безпеки здійснюваних транзакцій.