НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ МОТИВАЦІЇ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ІНТЕЛЕКТУАЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Швиданенко, Генефа Олександрівна; Ніколайчук, Ольга Анатоліївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
У сучасних економічних умовах зростає роль інноваційної творчої діяльності підприємств. У цих умовах одним з дієвих інструментів щодо прискорення інтелектуалізації є мотиваційний механізм. Обґрунтовано роль стимулювання творчої праці персоналу на підприємствах. Визначено основні завдання для прискорення інтелектуалізації та розвитку інноваційної активності персоналу на сучасних вітчизняних підприємствах. Запропоновано структуру мотиваційного механізму управління інтелектуалізацією діяльності підприємств, що складається з таких елементів: мотивації щодо підвищення рівня освіти та кваліфікації, інноваційної та творчої активності, конкурентоспроможності продукції, якості відносин з партнерами та клієнтами, продуктивності праці. Обґрунтовано напрями удосконалення мотивації на підприємствах за окремими складовими. Запропоновані розробки дозволяють скоригувати систему матеріального та морального стимулювання працівників на підприємствах, змоделювати умови для активізації творчих здібностей персоналу.