ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА ДОВКІЛЛЯ ЖИТОМИРЩИНИ - Ковалевська, Ірина Миколаївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Розглядається сутність, класифікація і методи оцінки екологічної безпеки довкілля, а також стан екологічної небезпеки Житомирської області і вірогідність негативних наслідків впливу різних небезпек на навколишнє природне середовище на основі графічного методу дослідження. Оцінка здійснюється за системою методів і способів вимірювання параметрів навколишнього середовища. З цією метою розглянуто фактори формування стану небезпеки та систему показників, що характеризує всі природно-екологічні явища і процеси геоекологічної небезпеки, природно-екологічних умов, екологічного стану. Окреме значення для вивчення феномена безпеки має класифікація безпеки. Передусім правомірно розрізняти форми (системи) безпеки по відношенню до сил і процесів природного, соціального й технічного характеру. Їх можна визначити як системи геобіофізичної, соціальної та технічної безпеки.