ТЕЗАУРУС БУХГАЛТЕРСЬКОЇ НАУКИ: ІСТОРИЧНИЙ ШЛЯХ ФОРМУВАННЯ ТА СЬОГОДЕННА ІДЕНТИФІКАЦІЯ ПОНЯТТЯ «КАЛЬКУЛЮВАННЯ» - Свірко, Світлана Володимирівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Розглянуто питання термінології сучасного бухгалтерського обліку. За об’єкт дослідження обрано досить відоме та поширене поняття «калькулювання». Досліджено процес історичного формування та розвитку змістовного навантаження вказаної дефініції, різноаспектність поглядів до трактування та підходів щодо уживання його на практиці. Проведено аналіз таких підходів та визначено притаманну спільність щодо тавтологічності часто вживаного словосполучення «калькулювання собівартості». Задля вирішення вказаної проблеми обґрунтовано пропозицію щодо вживання словосполучення «калькулювання продукту діяльності (продукції, робіт, послуг)» (в контексті характеристики власне процесу калькулювання) та «калькулювання Х-ої собівартості» (в контексті механізму визначення певних видів собівартості, де Х – відповідний вид останньої), що забезпечить певну диференціацію змістовного наповнення поняття «калькулювання» в процесі його глибинного контекстного опрацювання. Зроблено висновки про важливість подальшої розбудови облікової терміносфери за сучасних умов розвитку людства та висловлені пропозиції щодо необхідності забезпечення системної співпраці вчених-мовознавців і обліковців з метою досягнення синергійного ефекту.