ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО КАПІТАЛУ В СУЧАСНИХ ЕКОНОМІЧНИХ УМОВАХ - Осадча, Ольга Олексіївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
На етапах впровадження інтегрованої звітності соціальний капітал відіграє важливу роль у формуванні прибутку суб’єкта господарської діяльності. Мета дослідження полягає у вивченні проблемних аспектів обліково-аналітичного забезпечення соціального капіталу в умовах сталого розвитку, що передбачає вивчення понять «соціальний капітал» і «соціальні мережі» як економічних категорій та об’єктів обліку, визначення функцій соціального капіталу в структурі капіталу суб’єкта господарювання, виокремлення особливостей оцінювання соціального капіталу. Для досягнення поставленої мети з-поміж загальнонаукових та спеціальних методів пізнання в процесі дослідження використано методи індукції, дедукції, аналогії, порівняння, а також історичний метод, метод системного підходу до оцінювання економічних явищ, метод групування даних, процесний підхід. Окреслено завдання бухгалтерського обліку в умовах сталого соціально-економіко- екологічного розвитку. Розкрито сутність поняття «соціальний капітал», його значення при формуванні інтегрованої звітності підприємства та характеристику елементів. Проаналізовано проблемні питання оцінювання соціального капіталу, розглянуто можливі шляхи їх вирішення. Обґрунтовано необхідність впровадження нових об’єктів обліку та підходів до організації облікової роботи.