Комплаєнс – управління ризиками факторингового бізнесу: контрольні аспекти - MAKAROVYCH, Victoriya Kostyantynivna («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Невизначеність сучасних умов господарювання та недостатній рівень теоретичних напрацювань вітчизняних вчених у питаннях ризикованості факторингового бізнесу актуалізують дослідження щодо методики та техніки управління ризиками факторингових компаній. Розглянуто одну із новітніх для українського ринку технологій управління ризиками в факторинговому бізнесі – комплаєнс. Визначено, що комплаєнс є процесом управління ризиками, спрямованим на добровільну відповідність державному, міжнародному законодавству, а також нормам етики, прийнятим у сфері регульованих правовідносин, і традиціям ділового обігу з метою підтримки належних правил, і стандартів поведінки на ринку, а також закріплення іміджу факторингової компанії. При цьому під комплаєнс-ризиками варто розуміти ризики упущеної вигоди (прибуток) або збитків внаслідок виникнення конфліктів інтересів та невідповідності дій співробітників внутрішнім і зовнішнім нормативним документам. Акцентовано увагу на комплаєнс-контролі. Виділено три напрямки комплаєнс-контролю: інституційний комплаєнс-контроль, операційний комплаєнс-контроль та комплаєнс-контроль дотримання правил професійної етики ведення бізнесу, що є необхідністю для забезпечення ефективного управління ризиками факторингового бізнесу. Окреслено процес організації комплаєнс-контролю факторингового бізнесу шляхом розробки внутрішніх нормативних документів, комплаєнс-програми, створення підрозділу комплаєнс-контролю, моніторингу ризиків, що зумовлюють вибір суб’єктами управління факторинговою компанією методів управління ризиками їх бізнесу. Розробка нових й удосконалення існуючих форм організації процесу комплаєнс-контролю сприяє задоволенню інформаційних потреб користувачів та запитів служб факторингової компанії для управління ризиками. Наведені пропозиції створюють передумови до трансформації та удосконалення технології управління ризиками діяльності факторингових компаній.