ПРОБЛЕМИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ КОМЕРЦІАЛІЗАЦІЇ НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ - Легенчук, Сергій Федорович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Обґрунтовано зростання ролі нематеріальних активів в умовах постіндустріалізації світової економіки. Виділено проблеми обліку нематеріальних активів, що потребують вирішення. Визначено основні завдання розвитку обліку процесу комерціалізації нематеріальних активів. З’ясовано відмінність між комерціалізацією інтелектуальної власності та нематеріальних активів. Виокремлено обґрунтовано основні підходи до розуміння сутності комерціалізації нематеріальних активів. Проаналізовано основні форми та способи комерціалізації нематеріальних активів, що вирізняються дослідниками. Розглянуто порядок облікового відображення ліцензійних платежів за нематеріальні активи у ліцензіата. Визначено фактори впливу на порядок обліку процесу комерціалізації нематеріальних активів. Обґрунтовано необхідність вирішення проблеми обліку орендних платежів у орендатора комп’ютерної програми шляхом забезпечення доступу до SaaS середовища. Визначено перспективи подальших досліджень щодо обліку процесу комерціалізації нематеріальних активів.