МІСЦЕ ПОЗАБАЛАНСОВИХ РИЗИКІВ У СИСТЕМІ БАНКІВСЬКИХ РИЗИКІВ - Виговська, Наталія Георгіївна; Виговський, Володимир Георгійович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Стаття присвячена оцінці наукових підходів щодо класифікації банківських ризиків, уточненню їх класифікаційних ознак та видів, визначенню місця позабалансових ризиків у запропонованій класифікації. Визначено, що складність ідентифікації ризиків пов’язана з нечіткістю та різноспрямованістю позицій щодо виділення його класифікаційних ознак. Уточнено ознаки класифікації ризиків та виокремлено види банківських ризиків, що сприятиме удосконаленню теоретичних основ ризик-менеджменту в розрізі покращання ідентифікації та оцінки ризиків і розробці ефективних антикризових заходів. Визначено місце позабалансових ризиків у сформованій системі класифікації та уточнено їх сутність: під позабалансовим ризиком варто розуміти потенційну імовірність зростання кредитного ризику банківської установи в результаті недостатнього інформаційного відображення позабалансових операцій (щодо наявності та руху ресурсів і їх джерел, які не належать підприємству, але тимчасово знаходяться в його розпорядженні) у фінансовій звітності підприємства-позичальника. Підкреслено, що за характером позабалансові ризики є непрогнозованими, неквантифікованими, внутрішніми (пов’язаними з недостатньою повнотою фінансової інформації про підприємство).