КОМПЕТЕНТНІСТЬ ЯК ГОЛОВНА ДЕТЕРМІНАНТА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ - Мельничук, Ольга Петрівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2011)
Розглянуто основні теоретичні та практичні підходи щодо формування характеристик компетентності трудового потенціалу на основі високих освітніх технологій впродовж всього життя та практики використання набутих наукових та фахових знань в умовах виробництва товарів та послуг з високою інноваційною складовою. Проаналізовано вітчизняний досвід формування компетентної особистості та запропоновані підходи щодо покращення цього процесу