НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ОПЕРАЦІЙ З ЕЛЕКТРОННИМИ ГРОШИМА: ДОСВІД УКРАЇНИ ТА ПОЛЬЩІ - Шиманська, Катерина Володимирівна; Семенець, Анна Павлівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Глобалізаційні процеси в економіці та інтенсифікація міжнародних розрахунків вимагають активного впровадження сучасних інформаційно-комп’ютерних і телекомунікаційних технологій усіма учасниками економічних відносин, зокрема у сферу грошового обігу. В цьому контексті набувають актуальності питання врегулювання використання електронних грошей як засобів платежу, оскільки їх функціонування вимагає не тільки відповідного технічного та інформаційного забезпечення, але й належного інституційного підґрунтя. Це дозволить забезпечити правильне облікове відображення електронних грошей як об’єктів бухгалтерського обліку, сформувати адекватну систему контролю відповідних електронних розрахунків та в цілому сприятиме детінізації розрахункових операцій. У зв’язку з цим, у межах даного дослідження проведено оцінку стану нормативно-правового забезпечення регулювання бухгалтерського обліку операцій з електронними грошима в Україні та Польщі як одного з найближчих стратегічних партнерів України, чий досвід у реформуванні вітчизняної економіки на шляху до членства у ЄС можна використати як орієнтир для нашої держави. Крім того, визначено перспективи впровадження позитивного досвіду Республіки Польща у вітчизняну практику.