КОНЦЕПЦІЯ РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ У ПРИМІТКАХ ДО ФІНАНСОВИХ ЗВІТІВ - Озеран, Алла Володимирівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2016)
Примітки до фінансових звітів є одним із найпотужніших інформаційних джерел для прийняття управлінських рішень щодо суб’єкта господарювання. Тенденція до інформативного перенавантаження приміток обумовлює переосмислення їх ролі та змісту. Метою дослідження є винесення на обговорення низки ідей щодо встановлення вимог до розкриття інформації у примітках до фінансових звітів, аби запобігти дублюванню інформації у фінансовій звітності в цілому та елімінувати неактуальні розкриття, натомість досягти зрозумілості, порівнянності та ефективності інформації, наведеної у примітках. Базуючись на запропонованому визначенні «примітки до фінансових звітів», зроблено висновок, що примітки мають: а) забезпечувати деталізацію і пояснення первинних фінансових звітів; б) стосуватися тільки операцій та подій, які існували на звітну дату; в) орієнтуватися на потреби конкретних користувачів та відображати специфічну для кожного суб’єкта звітування інформацію. Розвиток викладених концепцій сприятиме корисності фінансових звітів підприємства, підвищенню їх транспарентності.