СКЛАДОВІ ФОРМАЛІЗОВАНОГО ОПИСУ ПРОЦЕДУРИ ВІДБОРУ ІНСТРУМЕНТІВ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАБІЛЬНОСТІ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ - Погореленко, Наталія Петрівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Банківська система є одним з ключових елементів фінансового ринку будь-якої країни. Дієвість та функціональна спрямованість банківської системи забезпечує безперервний та цілеспрямований перетік фінансових ресурсів між окремими секторами економіки, що дозволяє здійснювати економічну діяльність різноманітним суб’єктам господарювання. Відтак банківська система має суттєве значення у формуванні ринкових взаємовідносин. А питання стабільного функціонування банківської системи можна визначити як ключове. Беручи за основу вдосконалення управління банківською системою завдяки досягненню її стабільності як головну мету, слід визначити розкриття формалізованого опису із визначення процедури відбору інструментів впливу щодо забезпечення стабільності банківської системи. Для розкриття поставленої мети дослідження упроваджено метод порівняльного узагальнення до визначення змістовності поняття «банківська система» та ідеології її управління відповідно до наявних умов та факторів впливу. Зазначено поєднання окремих складових з визначення інструментів впливу на діяльність банківської системи у вигляді ланцюжкових зв’язків. На підставі проведеного аналізу в роботі обґрунтовано доцільність застосування формалізованого опису узагальненої процедури відбору інструментів для забезпечення стабільності банківської системи. З метою проведення такої процедури обґрунтовано, визначено та розкрито окремі її складові. Для здійснення якісного етапу відповідної формалізації запропоновано застосування ланцюжкових схем, а для кількісного визначення окремих параметрів такої процедури – методологію аналізу стохастичними границями. Як наукову новизну даної роботи слід визначити виокремлення якісного та кількісного етапу щодо формалізованого подання опису процедури відбору інструментів для забезпечення стабільності банківської системи, а також упровадження ланцюжкових схем для розкриття такої процедури в цілому.