ФІНАНСОВІ КРИЗИ ХІХ СТ. В УКРАЇНІ - Мошенський, Сергій Захарович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Системно досліджено перебіг основних фінансових криз другої половини ХІХ ст. (кризи 1848, 1857, 1873 рр.) у фінансових центрах України того часу – Києві, Львові, Одесі. Показано специфіку цих фінансових центрів, пов’язану з інвестиціями в прибуткову цукрову промисловість у Києві; міжнародною торгівлею та масовим експортом зерна в Одесі; початком видобування галицької нафти і створення великої кількості нафтовидобувних товариств у Львові. Надається коротка характеристика цих криз у світі та на численних прикладах для кожного з фінансових центрів розкрито їх специфіку в Україні. Основний наголос зроблено на впливі криз на ринки цінних паперів, зокрема на динаміку курсів акцій.