УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ БАНКУ В СИСТЕМІ ВНУТРІШНЬОГО ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ - Лисенок, Олексій Володимирович; Мелоян, Олена Горівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Ризики є невід’ємною складовою банківської діяльності, тому існує чимало досліджень щодо визначення, вимірювання та моніторингу банківських ризиків. Важливим на сьогодні є удосконалення процесу управління ризиком легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму, особливо в сучасних умовах соціально-економічного розвитку країни. Це дозволить підвищити якість фінансового моніторингу в державі в цілому і знизити ризик залучення банків до процесу «відмивання» коштів, отриманих злочинним шляхом. У статті розглядаються і досліджуються сучасні методи управління та оцінки ризику «відмивання» доходів, отриманих злочинним шляхом. Подаються пропозиції щодо посилення відстеження й виявлення відповідних нелегальних схем і підходів до «відмивання» злочинних коштів, а також пропонується відповідна модель управління ризиками, які супроводжують процес «відмиванням» доходів, отриманих злочинним шляхом. За результатами дослідження подаються висновки та рекомендації з удосконалення процесу управління ризиками в системі внутрішнього фінансового моніторингу банків.