СУЧАСНИЙ СТАН ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ДІЯЛЬНОСТІ ВНЗ УКРАЇНИ - Моргулець, Оксана Борисівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Відображено загальний стан діяльності ВНЗ України, зокрема тенденції в динаміці: контингенту студентів у розрізі вступ/випуск, джерел фінансування, галузей освіти; кількості ВНЗ у розрізі рівнів акредитації, типів та форм власності; відтоку вітчизняних студентів за кордон та кількості іноземних студентів у вітчизняних вишах; кількісної та якісної характеристики викладацького складу; витрат на вищу освіту та витрат на фінансування одного студента, порівняно з витратами в інших країнах. Практичну цінність містять результати ґрунтовного аналізу діяльності ВНЗ, які розкривають сучасний стан та тенденції розвитку ВНЗ в умовах трансформації системи вищої освіти України та її інтеграції у європейський освітній простір. Оцінка діяльності ВНЗ свідчить про те, що реорганізація системи вищої освіти, яка нині триває, уже дає свої плоди, головним з яких є зародження нових компетентностей вишів – самовиживання і саморозвитку навіть у кризових умовах. Представлені результати дослідження покращують розуміння стану і проблем діяльності ВНЗ, створюють підґрунтя для подальших розробок у сфері розбудови вітчизняної системи освіти та підвищення якості підготовки молодих фахівців.