ПСИХОЕМОЦІЙНІ МЕТОДИ ВПЛИВУ НА ПОВЕДІНКУ СПОЖИВАЧІВ: УЗАГАЛЬНЕННЯ ДОСВІДУ - Бородкіна, Наталія Олександрівна; Царук, Ірина Михайлівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
У сучасних економічних умовах з розвитком торгівлі, загостренням конкуренції та посиленням загального інформаційного навантаження на людину, ефективність традиційних методів стимулювання продажів (зокрема, знижки, бонуси, подарунки, безкоштовні супутні послуги, цінові методи тощо) суттєво зменшується. Такий стан справ спонукає фахівців (маркетологів, менеджерів, керівництво підприємств) до пошуку нових нетрадиційних і нестандартних підходів просування товарів та послуг, зокрема безпосередньо в місцях продажу. Перш за все, йдеться про маркетингові технології, що використовуються для моделювання поведінки споживачів. Як наголошують фахівці, для успішного просування товарів необхідно звертатися до емоційної, підсвідомої сфери. Роль маркетингу тут відведена комунікації зі споживачем безпосередньо у місцях продажу, де є можливість забезпечити найповніше занурення споживача у світ бренда та стимулювати спонтанні покупки. Завдання маркетингу полягає у формуванні так званого indoor-environment, тобто атмосфери в місцях продажу. Перш за все, йдеться про візуальне (колір), звукове (аудіомаркетинг) та ароматичне (аромамаркетинг) оформлення приміщень. Сутність таких технологій полягає у впливі на підсвідомість людини та створенні маніпулятивного механізму управління вчинками та поведінкою споживача шляхом комплексного впливу на п’ять органів відчуттів людини: зір, слух, нюх, дотик, смак. Узагальнено існуючий досвід використання психоемоційних методів стимулювання продажів, що використовуються з метою впливу на поведінку споживача. Охарактеризовано основні методи психоемоційного впливу: колір, аудіомаркетинг (або звуковий дизайн) та аромамаркетинг. Наголошено на комплексному використанні психоемоційних методів та прийомів з погляду їх корисності для всіх суб’єктів та учасників ринку.