ЕЛЕКТРОННИЙ ДОКУМЕНТООБІГ У СИСТЕМІ ОПОДАТКУВАННЯ. - Янчев, Андрій Володимирович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Міжнародні економічні стандарти обумовлюють необхідність впровадження системи електронного документообігу та поступове наближення української моделі оподаткування до структури сучасного оподаткування ЄС, посилення і зміцнення співробітництва, спрямованого на удосконалення і розвиток податкової системи та податкових органів України. Доведено, що застосовування системи електронного оподаткування можливе лише після вирішення низки проблемних питань, зокрема, відсутність спільних форматів ЕЦП, наявність різних сертифікаційних центрів, інтерфейсну недосконалість діючих програмних продуктів, необхідність захищеності архівування електронних документів контролюючими органами. Досліджено місце податкового обліку в інформаційній системі управління підприємством; розкрито методологічні засади організації документообігу операцій з оподаткування результатів діяльності підприємства та розроблено рекомендації з гармонізації податкового та фінансового обліку в Україні в системі електронного документообігу. Поступовий перехід системи адміністрування податків на технології електронного врядування дозволяє стверджувати, що питання запровадження системи електронного документообігу вже не є справою окремих суб’єктів господарювання, а відноситься до низки пріоритетів держави, що актуалізує необхідність розробки методологічних та організаційних засад електронного документообігу в сфері оподаткування. В роботі запропоновано модель електронного документування, яка враховує процедуру автентифікації платника податку в глобальній системі електронного уряду, вдосконалює форми облікових регістрів та податкової звітності, дозволяє забезпечити складання повної і правдивої звітності без додаткових витрат на утримання персоналу, підвищує якість інформаційних потоків з електронного документування податкових розрахунків.