СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ КОНЦЕСІЙ МОРСЬКИХ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПОРТІВ - Шматок, Юлія Віталіївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Доведено вагомість морських торговельних портів як стратегічних об’єктів для країни. Обґрунтовано актуальність здійснення концесій портів для покращання транспортної інфраструктури. Запропоновано визначення портів (з точки зору системного аналізу) та системи управління портом. Зазначена послідовність системного аналізу концесій морських торговельних портів у вигляді таблиці. Вибір кваліфікованих управлінців проводиться на основі концесійного конкурсу відповідно до обраних умов. Наведені критерії, що необхідно враховувати при визначенні концесіонера. Наведені етапи проведення концесійного конкурсу. Задоволення потреб економіки, міжнародної торгівлі, запитів населення у транспортуванні вантажів неможливе без ефективної діяльності морських торгових портів. Лише їх комплексна технологічна модернізація дасть можливість зайняти лідируючі позиції. Зображено дерево цілей ефективного управління морськими торговельними портами. Тому ініціювання концесій має потребу в реалізації заходів для досягнення потрібного результату.