МІЖНАРОДНА ТРУДОВА МІГРАЦІЯ В КОНТЕКСТІ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ: ТЕНДЕНЦІЇ, НЕГАТИВНІ НАСЛІДКИ ТА ШЛЯХИ ЇХ ПОДОЛАННЯ - Шиманська, Катерина Володимирівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Описано передумови розвитку зовнішньої трудової міграції в Україні. Визначено основні тенденції та негативні наслідки міжнародної трудової міграції для України, включаючи загострення проблеми торгівлі людьми, старіння нації, зменшення фіскальних надходжень та посилення навантаження на пенсійний фонд. Проаналізовано статистичні дані щодо показників зовнішньої трудової міграції українців та кількості постраждалих від торгівлі людьми у країнах світу. Сформульовано висновки щодо напрямів подолання соціально-економічних проблем, пов’язаних із зовнішньою трудовою міграцією, в тому числі проведено моніторинг внутрішньої та зовнішньої міграції для отримання даних про її зміни, підписання міжнародних угод про працевлаштування та соціальний захист трудових мігрантів за кордоном, удосконалення орієнтації системи вищої освіти на потреби національного та регіональних ринків праці.