ТИПОЛОГІЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА - Світлишин, Ігор Іванович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Вимір та оцінювання ефективності функціонування підприємств аграрного сектору традиційно здійснюється шляхом застосування лише окремих її видів, що стосуються переважно операційної діяльності. При цьому інвестиційна та фінансова діяльність як невід’ємна складова господарського процесу підприємства залишаються поза увагою. Крім того, в науковій літературі та практичній діяльності дослідження ефективності зосереджується на стадіях «виробництво–обмін», а стадії «розподілу» і «споживання» на рівні підприємства не розглядаються. Це спотворює результати виміру та оцінювання ефективності і робить недієвими пропозиції щодо її зростання. Виходячи з чого, розроблено підхід до виявлення і систематизації основних видів ефективності функціонування підприємств аграрного сектору, що дає змогу забезпечити комплексність і системність під час її виміру та оцінювання. Підхід базується на моделі, яка системно відображає всі стадії і види господарської діяльності підприємства. Інтерпретовано ключові риси ефективності на кожній стадії та у розрізі видів господарської діяльності підприємства.