РИЗИК ЯК ЕКОНОМІЧНА КАТЕГОРІЯ: СИСТЕМАТИЗАЦІЯ НАУКОВИХ ПІДХОДІВ ТА УТОЧНЕННЯ ЗМІСТУ. - Виговський, Володимир Георгійович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Стаття присвячена вивченню категоріально-понятійного апарату ризику та його уточненню на підставі критичного аналізу існуючих систематизованих наукових підходів. Визначено, що при уточненні економічної природи ризику існує низка дискусійних питань щодо: визначення об’єктивної або суб’єктивної природи ризику; відповідності таких понять, як «ризик», «небезпека», «втрата», «імовірність втрати»; визначення негативних або позитивних наслідків ризику; ототожнення ризику із його наслідками або джерелом виникнення, що зумовлює актуальність теми наукового дослідження. В результаті наукового дослідження було уточнене трактування ризику як економічної категорії, характеристики діяльності підприємства, пов’язаної з імовірністю виникнення непередбачуваних ситуацій, що можуть призвести до негативних та позитивних наслідків, оцінка якого вимагає розробки альтернативних варіантів управлінських рішень. Уточнене визначення акцентує увагу на можливості (імовірності) настання сприятливих (несприятливих) подій, що потребують певних коригувальних дій управлінського апарату підприємства. Автором виділено обов’язкові ознаки категорії «ризик», зокрема: поняття «ризик» завжди пов’язане з невизначеністю майбутнього; подія, що відбувається, має певні наслідки для підприємства (як негативні, так і позитивні); настання певних наслідків зумовлює необхідність розробки низки альтернативних рішень для можливого усунення негативних наслідків ризикованої події; ризик – обов’язковий атрибут сучасного господарювання (його значення посилюється в ринкових умовах); ризик підлягає оцінці та управлінню з боку підприємства. Виділені та уточнені ознаки сприятимуть конкретизації економічної природи ризику та категоріально-понятійного апарату ризикології.