СИНТЕТИЧНА СЕК’ЮРИТИЗАЦІЯ В БУХГАЛТЕРСЬКОМУ ОБЛІКУ: ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ТА ВІТЧИЗНЯНИЙ ДОСВІД - Дріга, Ольга Павлівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
В умовах динамічного розвитку фінансового ринку та економіки в цілому сек’юритизація є одним з інноваційних інструментів залучення додаткового фінансування, підвищення рівня ліквідності, диверсифікації активів та мінімізації ризиків на фінансових ринках. Визначено сутність, види та передумови виникнення сек’юритизації в цілому, а також наведено вітчизняний досвід упровадження даного механізму фінансування. На основі здійсненого порівняльного аналізу основних видів сек’юритизації окреслено переваги застосування синтетичної сек’юритизації, у тому числі для українського фінансового ринку, та особливості її здійснення. Також охарактеризовано різні механізми синтетичної сек’юритизації та визначено загальні етапи її здійснення з використанням кредитних деривативів. Крім того, виділено найбільш поширені види кредитних деривативів, які використовуються під час реалізації синтетичної сек’юритизації. На основі проведених теоретичних досліджень ідентифіковано об’єкти бухгалтерського обліку, які виникають у процесі синтетичної сек’юритизації.