УЗАГАЛЬНЕННЯ НАУКОВИХ ПІДХОДІВ ДО ПОНЯТТЯ «КРИЗА НА ПІДПРИЄМСТВІ» - Головач, Катерина Сергіївна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Досліджено підходи до визначення поняття «криза на підприємстві», виділено її основні типи та узагальнено систему зовнішніх і внутрішніх кризових факторів, що впливають на функціонування підприємства. Доведено необхідність ідентифікації типів криз за основними ознаками та особливостями для подальшого виваженого антикризового управління діяльністю підприємства. Розглянуто сутність та складові системи факторів, що діють на функціонування суб’єкта господарювання та за відповідних умов можуть спричинити появу кризової ситуації на підприємстві. Проаналізувавши систему чинників, визначено, що зовнішні (екзогенні) та внутрішні (ендогенні) фактори кризи діють системно, при цьому посилюючи ефект впливу на діяльність підприємства. Основним для здійснення правильного та успішного виходу підприємства з кризової ситуації є впровадження превентивного антикризового управління, але для цього необхідно з’ясувати всі притаманні саме даному типу кризи причини, ознаки та особливості.