ПРО ОБЛІКОВО-ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ В ОБ’ЄКТИ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ - Крупка, Ярослав Дмитрович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Розкриваються особливості здійснення інвестиційних вкладень у туристичну галузь, їх фінансового забезпечення за рахунок різних джерел. Зважаючи на розгалуженість системи туристичних, додаткових і супутніх послуг, автором запропоновано кожен із об’єктів розцінювати як інвестиційний проект, який, в свою чергу, передбачає вкладення коштів та одержання від них певної вигоди. В статті наведено систему інвестування проектів, що включає взаємозв’язок форм інвестування (власні грошові та майнові вкладення інвесторів, кредитні та інші залучені ресурси, кошти від меценатів та добровільні пожертвування) та наслідків інвестування (прибуток від основної діяльності, супутні доходи, соціальні вигоди для громадян, інші вигоди для суспільства). З огляду на те, що кожен проект проходить кілька етапів з моменту його започаткування і до завершення, подано етапи реалізації інвестиційних проектів, що включають наступні фази: передінвестиційна, процес інвестування та контроль результатів і повернення капіталу на стадії експлуатації інвестиційних проектів. Запропоновано схему життєвого циклу проекту, на якій передбачено вихід з інвестиційного проекту, що відповідає трактуванню категорії інвестиційної діяльності міжнародним та національним стандартам бухгалтерського обліку та фінансової звітності. У статті, особлива увага звернена на відновлення об’єктів туристичного відвідування, обліку капітальних вкладень у них, а також здійснено спробу дати об’єктивну оцінку ефективності таких інвестицій на підставі облікової інформації.