МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ НОРМАТИВНО-ІНДЕКСНОЇ МОДЕЛІ ОЦІНКИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ БАНКІВСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Лисенок, Олексій Володимирович («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Досліджується процес побудови нормативно-індексної моделі, що дає можливість об’єднати декілька показників та отримати один узагальнюючий результат. Дана оцінка реалізується за допомогою побудови динамічного нормативу, який формується шляхом ранжованого ряду відібраних економічно-обґрунтованих показників, упорядкованих за темпами їх росту таким чином, що обов’язково враховується взаємовідношення та взаємовплив показників, що дозволить оцінити всі необхідні аспекти об’єкта дослідження, які жодним окремим показником визначити неможливо. Вивчення можливостей, що надає методологія формування динамічного нормативу, дозволило дійти висновку, що даний підхід є універсальним інструментарієм комплексної оцінки соціально-економічної ефективності банківської діяльності. За результатами дослідження здійснено розрахунок та оцінку соціально-економічної ефективності банківської системи України.