ЕКОЛОГІЧНА СКЛАДОВА УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ З ЄС: НАПРЯМИ РЕАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ - Шиманська, Катерина Володимирівна («Вісник ЖДТУ»: Економіка, управління та адміністрування, 2015)
Вирішення екологічних проблем України є обов’язковою умовою інтеграції до Європейського співтовариства. Це пояснюється необхідністю досягнення відповідного рівня екологічної відповідальності як суб’єктів господарювання, так і органів державної влади, призначених моніторити та контролювати стан навколишнього природного середовища. Основними завданнями даного дослідження є вивчення змісту екологічної складової Угоди про асоціацію України з ЄС та визначення напрямів її успішної реалізації для забезпечення сталого розвитку нашої держави як члена Європейської спільноти. В цілому дослідження показує напрями реалізації екологічної складової Угоди про асоціацію на всіх рівнях управління екологічною діяльністю суб’єктів економічних відносин. Дані підтверджують, що державний контроль наслідків економічної діяльності в Україні потребує удосконалення, зокрема в частині визначення та відшкодування на належному рівні завданих екологічних збитків. Крім того, акцент зроблений на необхідності формування екологічної свідомості у суспільстві.